Regelement klachtenpersoon
Het bestuur van Nabij (hierna te noemen: de stichting) wijst minimaal één persoon aan die de functie van Vertrouwenspersoon voor de stichting zal vervullen. Deze Vertrouwenspersoon vervult zijn/haar taak op basis van de volgende regels:
1. De algemene taak van de Vertrouwenspersoon omvat het verzorgen van een eerste opvang van slachtoffers van ongewenst gedrag van overige leden van de stichting dan wel van personen die in nauwe relatie staan tot de stichting voor zover dit gedrag zich binnen de activiteiten van de stichting heeft afgespeeld.
2. Daarnaast heeft de Vertrouwenspersoon de volgende taken:
- de Vertrouwenspersoon is voor leden, donateurs, ouders, vrijwilligers en werknemers aanspreekbaar;
- voor problemen binnen en eventueel buiten de stichting die te maken hebben met ongewenst gedrag;
- de Vertrouwenspersoon begeleidt de aangever in het verdere verloop van de melding;
- de Vertrouwenspersoon bemiddelt, beantwoordt vragen, verwijst indien nodig naar hulpinstanties, onderzoekt indien nodig en registreert;
- de Vertrouwenspersoon behandelt de zaken in strikt vertrouwelijke sfeer en zorgt er voor dat de vertrouwelijkheid is gegarandeerd;
- de Vertrouwenspersoon houdt van alle zaken een eenvoudige rapportage bij;
- de Vertrouwenspersoon kan het bestuur van de stichting in kennis stellen van het feit dat er melding is gemaakt van ongewenst gedrag, maar brengt alleen met toestemming van de betrokkene inhoudelijk rapport uit bij het bestuur van de gemelde kwestie;
3. Onder ongewenst gedrag wordt in ieder geval verstaan:
- seksuele intimidatie
- agressie en geweld
- pesten
- discriminatie
- interne criminaliteit
4. De Vertrouwenspersoon adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd in zijn algemeenheid over zaken betreffende ongewenst gedrag en over de wijze waarop dit is te voorkomen. Onder ongewenst gedag wordt in ieder geval verstaan: - seksuele intimidatie - bedreiging – discriminatie. Maar ook andere vormen van intimidatie of van verbaal of lichamelijk geweld kunnen als ongewenst gedrag worden beschouwd.
5. De Vertrouwenspersoon werkt volledig onafhankelijk, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het Bestuur van de stichting.
6. Wordt in eerste instantie een bestuurslid van de stichting of een ander vertrouwd lid van de stichting benaderd, dan kan, op verzoek van de betrokkene, de Vertrouwenspersoon worden ingeschakeld. Een bestuurslid of een vrijwilliger van de stichting wijst de melder van ongewenst gedrag op de mogelijkheid een Vertrouwenspersoon in te schakelen.
7. De Vertrouwenspersoon heeft in principe geheimhoudingsplicht. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarbij de Vertrouwenspersoon vanwege gewetensnood deze geheimhouding wil verbreken. De Vertrouwenspersoon kan de geheimhouding pas dan verbreken, als de Vertrouwenspersoon heeft voldaan aan de voorwaarden gesteld in de gedragscode.
8. Een lid van de stichting die als Vertrouwenspersoon is benoemd, mag niet worden geschorst of geroyeerd op grond van een actie die vanuit de functie van de vertrouwenspersoon is ingezet.
9. De Vertrouwenspersoon heeft de mogelijkheid in overleg met de stichting en op kosten van de stichting extern advies in te schakelen indien hij/zij dit in een hem/haar voorgelegde zaak nodig acht.
10. Ten behoeve van het jaarverslag van de stichting geeft de Vertrouwenspersoon jaarlijks het aantal meldingen over ongewenst gedrag door aan het bestuur.
Contactgegevens Marianne Jansen:
M: 0633422797
Marianjansen62@hotmail.com